sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Isyyspakkaus

Jäin miettimään sitä isyyspakkauksen sisältöä, mitä kaikkea sieltä voisikaan löytyä? En ole miehelleni tällaista kummallakaan kerralla toteuttanut, mutta kasailin tässä vähän netistä ideoita yhteen. Tässä parin viikon sisällä on taas syntynyt ystävillemme monta pientä vauvaa, että ehkä siellä joku tämän toteuttaakin?

Jokainen varmasti tuntee oman miehensä parhaiten, kaipaako hän tallaista pakkausta ylipäätään ja minkä verran huumorintaju kestää, annetaanko pakkaus ennen vai jälkeen synnytyksen ja mihin sen pakkaa. Voisin toistaa tähän yhden kliseen vain mielikuvitus on rajana, mutta muistuttaisin, että myös omat henkiset ja taloudelliset resurssit on huomioitava, jos tähän leikkiin lähtee. Koska isyyspakkaukset ovat yleensä naisten kehittämiä, niin sisältökin varmasti kaipaisi rakentavaa palautetta isiltä, jotta epäkohdat saataisiin korjattua. Ottaen huomioon äitien mielentilan synnytyksen jälkeen yksikään isä ei ole koskaan uskaltanut kritisoida saamaansa isyyspakkausta, joten äitien mielestä hyvät ideat (jotka eivät oikeasti miehiä miellytä) saavat virheellisesti vain lisää tulta alleen ja löytävät tiensä muidenkin äitien laatimiin isyyspakkauksiin. Seuraavaa listaa ei ole hyväksytetty yhdelläkään isällä, joten siirrän vastuun mahdolliselle pakkauksen toteuttajalle.
 
Viskiä ja sikari

Aloitetaan kevyesti tällaisella varpajaistyyppisellä koonnalla, johon ehdottaisin sikaria, viskiä ja kuohuviiniä, joista kuohuviinin voi sitten poksauttaa vaikka jo synnytysosastolla (mielellään vasta vauvan synnyttyä...)

Tuttipullo

Sitten KUN koittaa äidin vapaailta, niin isällä täytyy tietysti olla ns. varatissisetti (vauvalle eikä isälle senkin pervot!), eli tuttipullo, äidinmaidonkorviketta ja pimeässä hohtava tutti (on unenpöpperössä helpompi löytää, en ole kokeillut, mutta kuullut huhuja). Tuttipullosta syömistä kannattaa harjoitella ainakin kerran viikossa, että vauva osaa siitä sitten juoda h-hetken koittaessa, eikä äiti joudu perumaan menojaan sen takia, ettei vauva suostu pulloa imemään.

Pimeässä hohtava tutti

Jos käy niin huonosti, että isääkin joskus väsyttää, niin selviytyäkseen tämän yli on hyvä, että varastosta löytyy energiajuomaa, sisu-pastilleja ja suklaapatukoita (jotka kannattaa piilottaa todella hyvin äidiltä. Suosittelisin jopa valkoista valhetta tässä kohtaa: Söin ne jo). Väsymyksen ehkäisemiseksi korvatulpat tai kuulosuojaimet on hyvä pitää lähettyvillä (sekä vauvan että vaimon äänen suodattamiseksi).

Korvatulpat

Vauva on aikalailla kiinni äidissään ensimmäiset kuukaudet (roikkuu tississä koko ajan), mutta jos ote välillä hellittää, niin isän on hyvä viettää laatuaikaa vauvan kanssa. Esim. kylvettäminen on mukavaa hommaa, jos on varustautunut oikein asianmukaisilla kylpyleluilla ja järjettömällä itseluottamuksella. Myös vaipanvaihtoon on isän PAKKO hyvä osallistua ja herkimmät voivat käyttää pyykkipoikia ja kumihanskoja, jopa essua suojatakseen itseään.

Kylpyleluja

Toiset pitävät bodeista, pipoista, ruokalapuista, sukista, t-paidoista ja mukeista teksteillä isin kulta, maailman paras isä jne. Itse en ihan lämpene näille nimikoiduille tavaroille ja vaatteille, mutta tarkoitus onkin tehdä tämä pakkaus isän eikä äidin ehdoilla. Villi veikkaus, että suosikkijoukkueen logolla varustettu tutti saa enemmän kannatusta kuin vaaleanpunainen olen söpö -tutti.

superisi t-paita

Tulevaisuutta ajatellen voi jo tässä vaiheessa ostaa duplo-legoja, kauko-ohjattavia autoja tai muita leluja, jotta isä ehtii niillä leikkiä tarpeeksi ennen kuin lapsi kasvaa tarpeeksi suureksi niillä leikkiäkseen. Muuten lapsiparka ei saa koskaan omaa vuoroa... 

Duploja

Liikkuminen ei enää vauvan kanssa olekaan niin yksinkertaista kuin se oli ennen. Autonistuimet ym eivät ehkä kuulu tähän isyyspakkaukseen, mutta farmariauto-oppaan voisin ajatella heittäväni joukkoon ja ehkä jopa kantorepun/-rinkan.


Kantoreppu tai -rinkka

Tuore isä saa ja oikeastaan hänen kuuluukin pyytää apua sitä kaivatessaan (koskee myös äitejä!). Vauvan kanssa voi nimittäin hätä tulla arvaamatta mitä ihmeellisimmissä tilanteissa. Näitä hätätilanteita varten olisi hyvä koota tärkeimmät numerot hätänumerot-listaan ja laittaa se vaikka jonkin kaapin oven sisäpuolelle. Lista laaditaan tietysti isän mukaan, mutta mielestäni sieltä tulisi löytyä ainakin yleinen hätänumero ja myrkytyskeskuksen numero sekä numerot isovanhemmille, naapureille, vertaistukihenkilölle eli toiselle isälle, neuvolaan, apteekkiin, lääkärille, taksikeskukseen ja tarvittaessa pizzeriaan, kauppareissu-palveluun (tai vastaavaan), hierojalle ja psykologille tai vähintäänkin parisuhdeneuvojalle. Hyviä vinkkejä voi jo etukäteen opiskella Vauva -omistajan oppaasta (kokeneemmille isille suosittelen Taapero -omistajan opasta!).   

Vauva omistajan opas

Tärkeimpänä laittaisin kuitenkin isyyspakkaukseen lupauksen siitä, että jossain vaiheessa synnytyksen jäkeinen hormonihirviö, jota myös äidiksi kutsutaan, hellittää otteensa ja tuntemasi puoliso muuttaa takaisin kotiin. Siinä tosin saattaa kestää oma aikansa, mutta toivottavasti tämän pakkauksen sisältö helpottaa odotusaikaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti