tiistai 5. helmikuuta 2013

Äitiyspakkaus

Yksi asioista, joista olen erityisen ylpeä suomalaisena, on äitiyspakkaus. Suureen ääneen kehuskelen täällä Suomen systeemiä ja esittelen pakkauksesta saatuja vaatteita, makuupussia ja muita tuotteita tyyliin: "Tämäkin oli siinä äitiyspakkauksessa, jonka kaikki saavat!" Koitan myös muistella äitiyspakkauksen historiaa ja sen ainutlaatuisuutta. Äitiysavustus alkoi ennen sotia 1937 vähävaraisille, koska oltiin huolissaan alenevasta syntyvyydestä ja lapsikuolleisuudesta. Vuodesta 1949 se on ollut kaikkien saatavilla. Vastaavaa avustusta ei löydy mistään muualta maailmasta, aika hienoa ja surullista yhtä aikaa.

Kelan sivuilla lukee, ettei pakkausta voi ostaa, ja jäin miettimään, onko vuoden 2010 jälkeen asiaan tullut muutos. Me kyllä ostimme pakkauksen tänne Norjaan, koska emme kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Pakkaus maksoi muistaakseni reilut 300 €, eli käytännössä avustuksen rahallinen arvo + verot. Mielestäni ihan kohtuullinen hinta, ottaen huomioon kuinka paljon laadukkaita tuotteita pakkauksessa oli. Toki osa vaatteista jäi käyttämättä (esim. toppahaalari olisi ollut tytöllemme sopiva kesällä), mutta suurin osa on kyllä ollut paljonkin käytössä ja nyt on jo toinen kierros menossa. 

Äitiyspakkauksen laatikkoahan on perinteisesti käytetty vauvan ensisänkynä. Keskustelin asiasta isäni kanssa ennen esikoisen syntymää, jolloin mieheni totesi huolestuneena: "Ette kai te tosiaan aio sitä lasta laittaa laatikkoon nukkumaan? Lapsihan tottuu asumaan pahvilaatikossa ja jos sellainen ympäristö tuntuu turvalliselta vielä aikuisiällä, niin se saattaa aiheuttaa ongelmia talvella." Hyvä pointti :D

Vuoden 2012-2013 äitiyspakkaus

Miksi äitiyspakkauksen nimi on muuten vieläkin näin tasa-arvon aikana äitiyspakkaus? Suurin osa tavaroista on vauvalle, osa äidille ja onhan siellä vähän isällekin... Miksei nimi ole vauvapakkaus tai vaikka vanhemmuuspakkaus? Hirveää isien syrjintää, sanon minä!

Äitiyspakkauksen sisältöä uusitaan jatkuvasti, vaikka se pääosin säilyy samana kuosien vain vaihdellessa. 2000-luvulla saatiin itselleni erityisen mieluinen lisäys äitiyspakkaukseen, nimittäin kestovaipat! KELA seuraa jatkuvasti käyttäjäpalauttetta miettiessään tulevien äitiyspakkausten sisältöä ja tässä Vuoden mutsien ehdotuksessa on kyllä muutama harkitsemisen arvoinen pointti ;)
Vuoden mutsi -blogia voin suositella kyllä kaikille äideille. Saa toki muutkin tutustua, mutta veikkaan, että parhaiten se avautuu nimenomaan äideille :D

PS: Mitä muuten laittaisitte isyyspakkaukseen?

5 kommenttia:

 1. Eksyin blogiisi blogilistan kautta ja jään ehdottomasti lukijaksesi :)

  VastaaPoista
 2. J:n kommentti laatikosta oli aika nerokas. En olekaan ajatellut asiaa tuolta kantilta. Ehkä siksi, koska se ei ole ollut ajankohtaista :)
  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä on usein ihan omat kommentit moneenkin asiaan ;)

   Poista
 3. Otettiin äitiyspakkaus esikoiselle ja keskimmäiselle, mutta nyt kuopukselle ei otettu mutta kyllä paljon äp:n vaatteita nytkin käytössä, jotkut siis jo kolmannen kerran! :)

  VastaaPoista