maanantai 4. helmikuuta 2013

Esteettömyys

Vaunujen kanssa on vähän haastava liikkua, kun ei meinaa mahtua mihinkään ja joka paikkaan on portaat. Ei portaita koskaan ennen ollut mihinkään! Yhtäkkiä esikoisen synnyttyä portaatonta kauppaa, kahvilaa tai virastoa oli vaikea löytää. Onko muilla samanlaisia kokemuksia? Kyllähän vaunujen kanssa aina jokin keino löytyy raahata ne portaat ylös ja alas, mutta miten sitten pyörätuolilla pitäisi päästä ylipäätään yhtään mihinkään? Tässä muutama poiminta todella toimivista ratkaisuista...

Loppuiko innostus kesken kaiken vai mikä tässä on ideana?

Kaunis, mutta epäkäytännöllinen.

Need I say more?

Portaat + ramppi -yhdistelmä toimii aina!

Kulmikas, kaartuva, kapea eikä kaiteita.
Kuvat ovat Bad Design Style -sivustolta.

Esteettömyyttä ei aina itse tule ajatelleeksi. Esimerkki käsittämättömästä tapauksesta, joka on tullut vastaan (ja jonka olen jopa huomannut) on poljinroskis inva-WC:ssä (kyllä, käytän nykyään lähes aina invavessaa julkisissa tiloissa, koska se on yleensä yhdistetty lastenhoitohuoneeseen = siellä on hoitotaso). Se roskis onkin helppo polkaista auki, kun istuu pyörätuolissa..?

Tiedättekö myös sellaiset kaupat, missä tulee väistämättä sellainen norsu posliinikaupassa olo? Juttelin erään paikallisen liikkeenomistajan kanssa ja hän pahoitteli juuri tilojen ahtautta, kun jouduin jättämään vaunut aivan ovensuuhun (jossa ne juuri ja juuri mahtuivat olemaan, raahattuani ne ensin portaat ylös). On kuulemma kyseessä niin vanha rakennus, ettei julkisivuun saa tehdä remonttia ts. portaista ei pääse eroon. Heillä on kuulemma siirrettävä ramppi, jotta pyörätuolilla liikkuvat asiakkaatkin pääsevät sisälle. Tosin vain siihen ovensuuhun asti, koska ilmeisen kalliit tilat on ahdettu mahdollisimman täyteen myyntiartikkeleita ja normaalikokoisen aikuisenkin on vaikea kulkea liikkeessä osumatta mihinkään, pyörätuolilla hyllyjen väliin on turha edes yrittää.

No, oletetaan, että kaikki on suunniteltu ja toteutettu kuten erinäisissä ohjeistuksissa neuvotaan. Silloinhan elämä on helppoa! Vai onko..? No ainakin on toivoa ihmeparantumisesta, koska aika usein näkee invapaikalle pysäköivien saavan mystisesti kävelykykynsä takaisin!


Niinpä niin. Koitetaan huomioida lähimmäiset, eikös vaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti