maanantai 6. toukokuuta 2013

Vauhtikestävyys

Niin sitä taas pistäydyttiin Esport arenalla* muiden mutsien kanssa aiheena vauhtikestävyys ja kilpaileminen. Vauhtikestävyyttä haetaan, jotta selviydytään siitä kympistä kuukauden päästä kunnialla. Useampi meistä on jo kokeillut kympin juoksemista ja selvinnyt hengissä, mutta panokset kovenevat, Katjan peräänkuuluttama kilpailuvietti on herännyt. Nyt on tosi kyseessä, lähestyvät selät tulee ohittaa, eikä ohi päästetä ketään. Kello on pahin vihollinen, yli 60 minuutin ei saa mennä. Voisikin tehdä biisilistan itselleen. Se loppuisi tunnin jälkeen, oli maalissa tai ei. Parempi olisi pysyä aikataulussa, että kehtaa tulla kotiin pää pystyssä.

Go mama, go!
 
Kyllä, olen huono häviäjä. Tämän tietävätkin kaikki, jotka ovat joskus yrittäneet pelata lautapelejä kanssani. Yleensä säästänkin itseni muut siltä, että raivoan kuin mielipuoli, enkä edes ala pelaamaan mitään houkutteluista huolimatta. Ihan hyvin nimittäin sopii kaksi aikuista nukkumaan 90 leveällä vierassängyllä koskematta toiseen, jos toinen on hävinnyt kymmenen peliä Settlers of Catania putkeen... Olen myös pesäpallourallani kokenut kesän, jolloin voitettiin kaikki muut paitsi yksi peli (finaali tietysti) ja kesän, jolloin hävittiin kaikki muut paitsi yksi peli (en ollut paikalla, pitäisikö tästä päätellä jotain?). Oli nimittäin vähän eri fiilikset noina kesinä.

Alkulämmittelyksi ei kuulemma riitä se, että laittaa lenkkivaatteet ja lenkkarit päälle ja hakee koiran takapihalta. Opettelimme myös lihashuollon tärkeyttä.

Jos palataan vielä hetkeksi päivän aiheeseen, niin taas jäi jotenkin kirkkaana mieleen se fakta, että rasva palaa peruskestävyysalueella! Hyvä tietää, nimittäin sitä kyllä riittää. Vauhtikestävyydellä tarkoitetaan taas sykealuetta 70-80 % ja tuolla alueella tulisi tehdä n. 10-20 % harjoittelusta. Nopeus taas lasketaan seuraavasti (jos siis halutaan nyt tähdätä vaikka siihen kymppi tuntiin):
  • Muutetaan aika sekunneiksi ja matka metreiksi
    • 60 min * 60 = 3600 s ja 10 km = 10 000 m
  • Matka jaetaan ajalla:
    • 10000m / 3600s= 2,77 m/s
  • 1 m/s = 3,6 km/h
    • 2,77 * 3,6 = 10 km/h
No toi oli nyt ihan pääteltävissäkin, mutta jos tähtää eri matkalle tai johonkin muuhun aikaan, niin tuolla tavalla saa laskettua vähän nopeutta, millä siihen tavoiteaikaan tulisi pinkoa. Me saatiin myös taulukko, josta on helppo poimia itselleen sopivia nopeuksia harjoittelua ajatellen. Kun itse nyt edelleen epärealistisesti tähtään siihen tuntiin, niin peruskuntojuoksu mentäisiin 7:12 min/km, vauhtikestävyys 6:02min/km ja vauhtiharjoitusnopeus 5:03 min/km. Nyt pitäisi enää lähteä sinne lenkille!

Meitä haastateltiin YLEn Olotilaan, luonnollisesti vasta treenien jälkeen, jotta kaikilla oli terve puna kasvoilla..

Sen sijaan, että pelkäisin murehtisin täällä koko ajan, mitä natsi vuokraisäntä keksii seuraavaksi (viimeisin käänne oli mm. kevätsiivouksen puuttuminen pihalla. Sehän onkin tosi helppo tehdä, kun lumi oli vielä maassa, kun muutettiin.) voisin viettää vähän enemmän aikaa nuo lenkkarit jalassa ulkona. Remontti ei nyt ota kunnolla alkaakseen ei sitten millään, koko ajan tulee vielä jotain pikku juttuja (kuten sähkösuunnitelmaa ja tavaratilauksia ym.), ja elokuun alku lähestyy uhkaavasti. Saa nähdä onko mitään valmiina siinä vaiheessa, kun mies palaa töihin. Jotain sentään on tapahtunut, sillä vaatehuoneeseen on viimein säilytyslaatikot hankittu. Tuota muuttokuormaa voi nyt ainakin siltä osin alkaa purkamaan, kunhan esikoinen lopettaisi noiden helminauhojen hajottamisen keskelle tuvan lattiaa. Niitä on muuten yllättävän viihdyttävä kerätä, loputon leikki, ei tule aika pitkäksi.

Kaikki, jotka minut tuntevat, arvaavat varmasti, että en meinannut saada sanaa suustani. Not.

Joka tapauksessa, neljä viikkoa vielä ja sitten mennään mutsit! (Ja ne on muuten aika huippuja tyyppejä kaikki!) :)

Kaikki kuvat Dorit Salutskij.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti