perjantai 17. toukokuuta 2013

17. mai

Gratulerer med dagen Norge! On aika onnitella Norjaa kansallispäivän johdosta. Suurin osa tuttavistamme Norjassa on juuri ahtautunut kansallispukuunsa, bunadiin (eikä dugnadiin eli talkoisiin, kuten ekana vuonna virheellisesti sanoin :) ). Päivä vietetään lähes karnevaalitunnelmissa suvun ja ystävien kanssa kaupungilla. Perinteisiin kuuluu barnetogin eli lasten kulkueen ja myöhemmin iltapäivällä russtogin eli abien kulkueen seuraaminen. Jos sää on kehno, oikeaan tunnelmaan pääsee seuraamalla NRK:n suoraa juhlalähetystä, jossa fiiilistellään tunnelmia ympäri maan. Keräilin tähän muutamia otoksia vuosien varrelta, niin ymmärrätte paremmin mistä puhun.
Suomalaisilla olisi paljon opittavaa norjalaisilta itsenäisyyden juhlimisen suhteen. Talvisodasta on jo kulunut mielestäni niin kauan, ettei joka joulukuu tarvitse synkistellä ja vakuuttaa isänmaallisuuttaan vakavana ääni väristen, vaan saman patrioottisuuden voisi valjastaa vähän iloisemminkin olematta epäkunnioittava. En tarkoita, että joulukuussa tarvitsisi kaikkien lähteä sinne sohjoon kahlaamaan, mutta vähän voisi irrotella ja iloita enemmän :)

Toivottavasti kaikki Norjassa ja etenkin Lillehammerissa nauttivat päivästä! Täällä ainakin lähdetään tuonne helteeseen köllöttelemään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti