keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

VR vs. NSB

Jatketaan matkustuslinjalla, kun kerran vauhtiin päästiin. Tässä on tullut vuosien varrella tutustuttua useaan otteeseen sekä VR:n että NSB:n palveluihin ja ajattelin julkistaa vertailevan tutkimuksen tulokset teille tässä absoluuttisen tiedon mekassa eli blogspotissa. Kiistattomat tulokset seuraavat tässä, kuvaajia en jaksanut tehdä, ei tämä kuitenkaan NIIN tieteellistä ole.

VR

+ Intercity-junassa on aivan loistava lastenvaunu leikkipaikkoineen.
+ Perhehytti, varsinkin yksin useamman lapsen kanssa matkustavan pelastus.
- Pendolino, need I say more...
- Hintataso ilman alennuksia on aika korkea (hintoja kuuluu arvostella aina, koska suomalainen säästää hamaan loppuun asti sen pahan päivän varalle, joka tulee ihan varmasti, aina ennenkin on tullut).
+ Hintataso alennuksien kanssa tai tarjouksen osuessa kohdalleen on todella käyttökelpoinen.
+ Hoitotaso ja potta löytyy aina invavessasta.
+ Toimivat nettisivut, myös ruotsiksi ja englanniksi.
+ Kuulutukset aina suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
+/- Netti toimii junissa, mutta vaihtelevasti ja nyt ovat sulkemassa youtuben ja muitakin vastaavia raskaita sivuja.
- Pahimmillaan allergiahytti on ollut tupakkahytin ja lemmikkieläinvaunun välissä (??).
+ IC:ssä on tilaa aika monille lastenvaunuille (kerran kuulin erään äidin kertovan pääsiäisen aikaisesta reissusta, jolloin vaunussa oli ollut 23 lastenvaunut!).
+/- Junien aikataulu on kattava ja yhteyksiä löytyy ympäri Suomen. Tosin osa vähemmän liikennöidyistä yhteyksistä ajetaan jo tooodella vanhalla kalustolla ja aikatauluista ei koskaan tiedä. 
+ VR hyväksyy vain suomalaiset opiskelijakortit alennuksen saamiseksi.

Leikkivaunu

NSB

+ Yöjunissa jokaiselle istumapaikalle on jaettu nattpakke, joka sisältää korvatulpat, silmälaput, puhallettavan tyynyn ja fleecehuovan.
+ Matkustaessani aamujunalla erään kerran, havahduin kännykkäni hälytysääneen vähän ennen määränpäätä ja ihmetyksekseni huomasin vieressäni suklaapatukan. Muut matkustajat olivat tehneet saman löydön. Konduktöörihän se oli tämän yllätyksen takana :)
- Lähijuna tosin, mutta lasten leikkipaikkaa ei ole. Ylipäätään vaunuille saattaa olla joskus vaikea löytää tilaa. Jos tilaa kuitenkin on, niin istumapaikat säilytyspaikan lähellä on varattu lasten kanssa matkustaville, joten siitä voi hyvillä mielin ajaa kanssamatkustajat tiehensä.
- Kuulutukset tulevat korkeintaan osittain englanniksi norjan lisäksi. Etenkin, jos on jotain poikkeavaa lisäkuulutusta, niin norjaa täytyy osata ja mielellään hyvin, jotta viesti menee perille.
+ Pitkänmatkan junista löytyy lastenvaunu, joka on tosi kehno suomalaiseen verrattuna. Siellä tosin pyörii piirrettyjä, joten lapset ovat pienessä tilassa suht paikoillaan. Kirjoja ja pehmeitä istuintyynyjä löytyy kyllä.
- Viimeksi tuossa pitkänmatkan junassa joutui pyytämään konduktööriä avaamaan hoitopöydän, joka oli lukossa (?!) 
- Potta ei kuulu varusteluun.
- Ravintolavaunu on usein korvattu kahviautomaatilla.
+ Nettisivut myös englanniksi.
+ Netti toimii junissa, mutta vaihtelevasti.
- Junalla matkustaessa ei välttämättä säästä merkittävästi aikaa, koska maasto on vähän toista kuin Pohjanmaalla. Myös mm. talven aiheuttamat lumiongelmat aiheuttavat myöhästymisiä, kuten Suomessakin.
+ NSB hyväksyy myös ulkomaiset opiskelijakortit!

Nattpakke

Tulokset on käsitelty lähinnä lapsiperheen näkökulmasta, joten mm. opiskelijat, eläkeläiset, työmatkalaiset, yksinmatkustajat, lomalaiset jne saattavat kokea junamatkustamisen kovinkin eri tavalla. Itse kannatan joka tapauksessa junaa ekologisuutensa ja helppoutensa takia, jos ei ole niin tarkkaa aikataulun ja hinnan suhteen ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti