lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pääsiäiskokko

Meillä täällä pohojammaalla on vähän erilaiset pääsiäisperinteet kuin muualla Suomessa, oikeat perinteet ;) Ensinnäkin, trullit eli virpojat eli rullit käyvät virpomassa lankalauantaina eivätkä palmusunnuntaina. Eihän sitä nyt jaksa montaa kertaa ihmisten ovilla kierrellä kehtaa kahtena viikonloppuna peräkkäin naapureita häiritä.


Toiseksi, kokko poltetaan pääsiäisenä eikä juhannuksena. Miehenikin pääsi elämänsä ensimmäista kertaa katsomaan oikeaa kokkoa, eikä mitään metsäpaloriskiä, joka on viritetty lautalle ja lähetetty Saimaalle oman onnensa nojaan.


Meidän pienellä kylällämme oli yhteiskokko (joka ei tarkoita, että kaikki kylän noidiksi epäillyt poltettaisiin roviolla muiden hurratessa vahingoniloisina vieressä), vaan lähes kaikki kylän asukkaat olivat kokoontuneet vanhalle koululle, joka toimittaa kylätalon virkaa. Paikalle oli saapunut myös sankka joukko muitakin, lähinnä lapsiperheitä keskustasta, koska kokko sytytettiin jo seitsemältä. Moni muu nimittäin poltti kokkonsa vasta kahdeksan jälkeen ja se on pienille lapsille vähän liian myöhään.


Päästiin myös esittelemään uusimmat tulokkaat vanhoille tutuille (jotka olivat muuttuneet reilussa kymmenessä vuodessa hämmentävän vähän). Mies ja lapset toivotettiin tervetulleiksi minun lisäkseni, joten mikäs tässä on ollessa ja mämmiä syödessä ;)

2 kommenttia:

  1. Täällä uusi, alunperin pohojaalanen lukija ilmoittautuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokon savun tuoksuisesti ja lämpimästi tervetuloa! :)

      Poista