perjantai 6. syyskuuta 2013

"Mymmeli"


Syksyn merkkejä on joka puolella, yksi niistä on kytevä innostus palata käsitöiden pariin pitkän tauon jälkeen. Neulominen on itselleni yksi tehokkaimmista rentoutumistavoista, mutta valitettavasti en ole muka ehtinyt neuloa sitten kevään ja muuton jälkeen (ehkä olenkin juuri sen takia ollut niin pinna kireällä).


Norjassa yksi viimeisiä valmistuneita neuletöitä oli tämä nukke, "Mymmeli". Norjalaiset Arne ja Carlos aloittivat joku vuosi taaksepäin neulottujen joulupallojen hysterian ja he ovat näiden nukkejenkin takana. Strikkedukker (Neulotut nuket) kansikuvaa koristaa heidän omakuvansa (he ovat muuten neuloneet nuket Norjan kuninkaallisistakin).


Pakko myöntää, että ohjeen tulkitseminen oli vähintäänkin haastavaa, kun se oli norjaksi, enkä ole tämän tyyppisiä töitä juuri ennen tehnyt. Työssä on paljon yksityiskohtia ja ahtaita paikkoja, jolloin tuntuu että kaikki puikot kolisevat yhteen ja sekoittuvat, eikä lanka mene koskaan sieltä välistä mistä pitäisi. Ohjeet eivät sovi aivan aloittelijoille, eivätkä lyhytpinnaisille. En ymmärrä miten meninkin sotkeutumaan tähän...


Päästyäni juonesta kiinni, ei nuken neulominen kuitenkaan tuntunut niin mahdottomalta ja työ eteni hiljalleen kohti loppua. Käytin kirjoittajien suosittelemaa Dalegarnin Falk-lankaa, joka muistuttaa Novitan Wool-lankaa. Pitäisikin kokeilla, miten suomalaiset langat toimivat ohjeissa, kun noita norjalaisia on varmaan hankala täältä löytää.


Esikoinen on pitänyt nukesta kovasti ja antaa sille kyytiä kärryillä ja nukenvaunuilla säännöllisesti. Mekkoa puetaan ja riisutaan, kun taas kenkiä lähinnä etsitään... Neulon kyllä satunnaisista jämälangoista nukelle lisää vaatteita, kunhan saan inspiraation.


Aikomuksena on tehdä kuopuksellekin oma "Mymmeli", kunhan tässä arjelta ehtisi. Mutta minkä noista malleista oikein valitsisi? Voi tosin olla, että kuopus ehtii oppia puhumaan, ennen kuin tämä projekti alkaa ja valitsee mallin itse, mutta täytyyhän sitä jotain tavoitteita olla, vai mitä? Nyt pitäisi enää löytää langat ja sukkapuikot, mistähän niitä lähtisi etsimään...

8 kommenttia:

 1. hei ihn mahtava nukke.mieki niin tykkäisin näitä neulottuja jutskia värkkäillä..siis jutskilla tarkotan nukkeja,pehmoelukoita tms...

  VastaaPoista
 2. Tuttu tunne tuo "ei ehdi arjelta neuloa"... Mukamas. Millähän sitä sais lisää tunteja päivään? Tai sit pitäis voittaa lotossa ettei työt haittais harrastuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei edes ne työt haittaa, vaan tää yleinen säätäminen. Ei kai se tosiaan auta, ku ottaa vaan puikot ja langat esiin, istua alas ja antaa mennä :)

   Poista
 3. Oi, miten hieno! Kunpa saisi itsekin kaivettua taas puikot käsiin... Viime talven neulomus taitaa olla viimeistelyä vaille valmis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siitä lähet liikkeelle! Yleensähän se vaikein ja aikaa vievin vaihe on se aloittaminen, vähän kaikessa. Mikäs sulla on työn alla?

   Poista