torstai 13. joulukuuta 2012

Lussekatter


Lussekatter eli lusiapullat ovat Suomessa vähän harvinaisempaa herkkua kuin täällä Norjassa. Niitä on tiettävästi leivottu jo 1600-luvulla Saksassa, mutta nykyään ne yhdistetään ensisijaisesti Ruotsiin ja Lucian päivään. Nimellä on oma mielenkiintoinen historiansa. Lusse tulee tiettävästi Luciferista ja katt on siis kissa. Pullilla oli tarkoitus karkottaa kissan asuun pukeutunut paholainen ja kilteille lapsille pullia jakoi suojaksi Jeesus-lapsi. Pitääkseen valolle arka paholainen loitolla, pullat värjättiin sahramilla keltaisiksi.

Mekin saimme maistiaiset tänään aamulla, kun olivat päiväkodissa eilen leiponeet koko porukalla vanhemmille tarjoiltavaa. Niitä sitten nautimme samalla, kun odottelimme Lucia-kulkuetta saapuvaksi. Kyllä oli pienillä lapsilla ihmeteltävää, kun laulu alkoi kaikua käytävällä ja isompien ryhmäläiset esiintyivät Lucian johdolla kynttilöidensä kanssa. "De kommer sikkert igjen!" sanoivat monet siinä toivossa, että näkisivät Lucian joukkoineen pian uudestaan :)


Resepti löytyi suomenkielisenä Maku.fi sivuilta. Loppuun olen koonnut pari vinkkiä norjalaisilta leipureilta. Enjoy!

LUSSEKATTER eli LUCIAPULLAT

Taikina
200 g leivontamargariinia
1/2 g sahramia
5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 kpl munaa
17 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
1 kpl munaa

Koristeluun
1 dl rusinoita

Sulata rasva mikroaaltouunissa, lisää sahrami ja maito joukkoon. Kuumenna tarvittaessa lisää, niin että neste on kädenlämpöistä (noin 37 °C). 

Murenna hiiva joukkoon. Lisää myös sokeri, suola ja muna sekä puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. 

Kohota taikinaa leivinliinan alla 30-40 minuuttia, kunnes taikina on kaksinkertaisen kokoinen. 

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja nujerra hyvin. Jaa taikina kahteen osaa ja molemmat osat edelleen 20 palaan. Muotoile palat sormenpaksuisiksi tangoiksi (noin 20 cm) ja rullaa tangon päät eri suuntiin kierteelle. Kohota luciapullia pellillä liinan alla. 

Voitele luciapullat munalla ja koristele rusinoilla. Paista 225 asteessa 8-10 minuuttia.

Vinkki 1: Liota rusinoita hetki vedessä. Tällöin rusinat eivät pala niin helposti uunissa.
Vinkki 2: Jos sahramia ei ole käytettävissä , vastaavan keltaisen värin pullille saa korvaamalla sen maustekurkumalla. Sen maku ei ole yhtä hyvä, joten voit käyttää hieman kardemummaa lisäksi.
Eri tavalla muotoiltujen luciapullien nimityksiä norjaksi.
Meillä näitä herkkuja ei ole vielä itse kokeiltu leipoa. Olemme lähinnä yrittäneet levittää korvapuustien ilosanomaa norjalaisille ja menestytty, no sanoisinko kiitettävästi siinä hommassa. Olen jopa saanut käännettyä korvapuustien ohjeen norjaksi ja jaettua halukkaille eteenpäin. Näinköhän nähdään kohta korvapuustien vallankumous?

2 kommenttia:

  1. Meillä aina lapsena leivottiin luciapullia. Just tuo s malli ja kaksi "kiekuraa" rinnatusten. Mummi on suomenruotsalainen, sieltä se varmaan tuli :)

    VastaaPoista
  2. Hauskoja nuo pullamallit, pitääkin pistää korvan taakse ja seuraavan kerran tehdä "perus"pulliin vähän uusia koukeroita!

    VastaaPoista