sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Brente mandler ja muita "herkkuja"

Kehtaiskohan sitä puhua vielä vähän jouluruuasta, vaikka kaikki on varmasti jo ihan korviaan myöten täynnä kinkkua ja laatikoita (suklaata ei tosin voi koskaan olla korviaan myöten täynnä!). Tää on kuitenki meidän viimeinen joulu Norjassa, niin oisin halunnu vähän valaista teitä norjalaisten jouluperinteistä. 

Rakfisk, pinnekjøtt, ribbe ja lutefisk.

Täällähän on meno vieläkin aikaslailla viikinkiaikaista mitä ruokaan tulee. Syövät ihan hirveitä jätteitä vähän erilaista jouluruokaa kuin mihin suomalainen on tottunut (ja norjalaiset ystäväni, ei saa nyt loukkaantua, jos saitte tuon äskeisen kääntäjän avulla selville!). 

Riskrem ja sylte.

Jouluruoka vaihtelee hieman eri osissa maata ja myös suvun perinteiden mukaan. Ribbe (siankylki), pinnekjøtt (tikkuliha), rakfisk (hapankala), lutefisk (lipeäkala) ja sylte (sianlihasta tehty hyytelö) ovat tottumattomalle suomalaiselle lähinnä Madventures-sarjaan kuuluvia jouluruokia. Kalkkuna, turska, joulumakkara ja lihapullat käyvät sitten herkemmällekin vatsalle. Riisipuurosta tehdään makea, vähän riisifrutti-tyylinen jälkiruoka sekoittamalla siihen kermavaahtoa. Tämä riskrem syödään jälkiruokana jouluaterian päälle, eikä aamulla kuten Suomessa on tapana.

Joululahjani työkaverilta :)

Ainoa jouluruoka, jota Suomesta ei saa (en ole ainakaan itse koskaan nähnyt missään), ja josta oikeasti pidän on brente mandler eli paahdetut mantelit. Nojoojoo, tykkään myös riskremistä... Kyseessä on makea herkku (tuliko yllätyksenä jollekin?? :D ) Manteleita myydään joka paikassa (myös apteekissa) ja mausteina käytetään kaikkea kanelista, vaniljasta, konjakista ja rommista aina sitruunan- ja appelsiininkuoriin. Näitä on myös perinteisesti valmistettu itse sekä omalle perheelle että lahjaksi, syötävät lahjat kun on helppo antaa (ja mukava saada!) lahjaksi.

Poltettuja manteleita valmistetaan suoraan myyntiin.

Ajattelin jakaa teille perinteisen reseptin ilman sen kummempia mausteita. Tähän pohjaan voi sitten maun mukaan lisäillä eri vivahteita yrityksen ja erehdyksen kautta. Tätä(kään) reseptiä en ole itse kokeillut... pitäisköhän mun ruveta näitä vähän jo testaileen, ennenku jaan eteenpäin, ettei tuu sanomista jälkikäteen :) 

Tuosta kojusta leviää kävelykadulle huumaava tuoksu!

Brente mandler eli poltetut mantelit
 
150 gr. sokeria
4 rkl. vettä
150 gr. mantelia

Sokeri ja 2 rkl vettä sulatetaan paistinpannussa. Kuivatut kokonaiset mantelit pannaan sekaan ja vesi saa hiljaisella tulella kiehua kuiviin. Pannu nostetaan tulelta pois, ja mantelit saavat jäähtyä. Loput vedestä lisätään ja pannu nostetaan uudelleen tulelle, mantelia on koko ajan hämmennettävä.

Kun liemi toisen kerran on kiehunut kuiviin, hämmennetään mantelia kovemmalla tulella. Kun ne paukkuvat ja sokeri on takertunut niiden ympärille, kaadetaan ne heti jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti