perjantai 7. joulukuuta 2012

Glögi-juustokakku (og samme på norsk)

Haluatteko jotain joulunmakuista ihanaa jälkiruokaa viikonloppuna? Kokeilkaapa tätä juustokakkua! Tämä on pettämätön yhdistelmä piparin ja glögin makuja :) Olen tehnyt tätä jo aika monta kertaa vuosien varrella ja todennut kaksi asiaa. 
  1. Onnistuu aina! (Ellei käytä eteisen lattian kautta, en suosittele. Älkääkä kysykö enempää, alan itkeä, jos kerron sen herkun kohtalosta...) 
  2. Vieraat tykkäävät aina! (Ja jos eivät ymmärrä tykätä, niin jääpähän enemmän sinulle ;) )

Tässä on käytetty pienempää vuokaa, sen vuoksi näin korkea kakku.
Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Olen tehnyt siihen muutamia pieniä muutoksia, mm. vaihtanut tuorejuuston kevyeen versioon (koska silloin saa tietysti ottaa isomman palan hyvällä omallatunnolla) ja lisännyt pipareiden määrää pohjassa (koska valmispipareita myytiin 300 g:n pakkauksissa ja tykkäsin paksummasta pohjasta). Vær så god, finnes på begge språk!

Glögi-juustokakku

Pohja:
300 g pipareita
110 g voita
 
Täyte:
1 dl sokeria
1 kananmuna
500 g Philadelphia light -tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl kanelia
2 rkl aitovaniljasokeria
6 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä
 
Päälle:
2 dl vahvaa glögiä
3 liivatelehteä

Murskaa piparit ja sulata voi. Laita irtopohjaisen (halkaisija 22–24 cm) vuoan pohjalle leivinpaperi. Sekoita murskatut piparit ja sulatettu voi keskenään ja painele seos kakkuvuoan pohjalle. Anna jäähtyä kunnolla.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa sokeri ja kananmuna keskenään kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita juustoa esimerkiksi haarukalla ja lisää se sitten muna-sokerivaahtoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen mausteet.
Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste ja sekoita ne kiehuvaan veteen. Kaada sulaneet liivatteet kermaan. Sekoita huolella.Yhdistä kermavaahto juustoseokseen. Kaada täyte kakkuvuokaan piparipohjan päälle. Tasoita pinta nuolijalla. Laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään.
Valmista glögikiille muutama tunti ennen tarjoilua. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenen minuuttia. Kuumenna glögi kiehuvaksi. Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste. Sekoita liivatteet kuumaan glögiin ja kaada neste tasaisesti kakun päälle. Siirrä kakku taas jääkaappiin.
Siirrä valmis kakku tarjoiluastiaan ja koristele kanelitangoilla ja kohmeisilla puolukoilla tai karpaloilla.

Gløggostekake 
 
Bunn:
300 g pepperkaker
 110 g smør

Fyll:
 1 dl sukker
 1 egg
 500 g Philadelphia lett naturel
 2 dl kremfløte
 1 ts kanel
 2 ss vaniljesukker
 6 plater  gelatin
 2 ss kokende vann

På toppen:
 2 dl gløgg (litt sterkere en vanlig gløgg)
 3 plater gelatin
Knus kjeks og smelt smør. Legg bakepapir i formen (diameter 22-24 cm). Bland knuste pepperkaker og smeltet smør sammen og trykk blandingen ned i formen. La avkjøle helt.
Legg gelatinen i kaldt vann. Pisk sukker og egg til eggedosis. Bland ost sammen med egg og sukker. Pisk fløten og tilsett krydder.
Ta gelatinplatene ut fra vannet og klem ut overflødig væske og rør inn i kokende vann. Hell gelatinen i kremen. Blande pisket fløte og gelatin i kremost blandingen. Hell over i formen og jevn ut toppen. La stå i kjøleskapet til neste dag.
Forbered toppen noen timer før servering. La gelatin være i kaldt vann i ti minutter. Varm opp gløgg. Ta gelatinplatene ut fra vannet og klem ut overflødig væske. Rør gelatinen i varm gløgg og hell væsken jevnt over kaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet.
Sett den ferdige kaken på serveringsfat og pynt med kanelstenger og stjerneanis.

1 kommentti:

  1. oi että, näyttää hyvältä! voisin kokeilla jouluna!:)

    Ida/
    http://sevenstepstotown.blogspot.fi/

    VastaaPoista