keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Junasukat

Mieheni oli pelikaverinsa kanssa tässä päivitellyt, että miksi ei ole keksitty sellaisia vauvan sukkia, jotka pysyy jalassa, kun aina saa olla keräilemässä niitä pikku tossuja lattialta ja peiton käänteistä ja milloin mistäkin. I have news for you... junasukat! Aivan loistavat sukat pienille jaloille ja nämät oikeasti PYSYY JALASSA, kiitos noiden haitarimaisten resorien! No tänään tietysti putosi ekan kerran, että meni heti pohja uskottavuudelta, mutta kyllä minä vielä näiden nimeen vannon :)

Kaksivuotiaalle saa sopivat sukat samalla ohjeella kuin vastasyntyneelle käyttämällä isompia puikkoja ja aavistuksen paksumpaa lankaa.
 Ohje on suoraan Taito Etelä-Pohjanmaan nettisivuilta:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Tarvitaan kerä Alpaca-lankaa ja sukkapuikot kokoa 2½.

Luo 10 s jokaiselle puikolle ja neulo 12 krs 2 o, 2 n joustinta.
*Neulo 4 krs nurin, 4 krs oikein, 4 krs nurin ja 12 krs 2 x 2 joustinta.*. Toista *-*.
Neulo kantalappu puikoilla 1 ja 4, yht.12 krs. Nosta aina ensimmäinen s neulomatta.
Jaa silmukat kolmeen osaan niin, että keskellä on 6 s ja reunoilla 7 s ja tee kantapohjan kavennukset. Neulo ensin reunan 7 s oikein ja sen jälkeen keskiosasta 5 s, nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s o reunaryhmän silmukoista ja vedä nostettu s neulotun yli.
Käännä työ. Nosta 1.s nurin neulomatta ja neulo keskiosan 4 s ja viimeinen s seuraavan reunaryhmän silmukan kanssa nurin yhteen.
Käännä työ ja jatka neuloen edestakaisin keskimmäisillä silmukoilla kaventaen reunasilmukat pois.

Jatka poimimalla kantalapun sivuista 7 lisäsilmukkaa ja neulo terän suora osuus: *4 krs puikkojen 2 ja 3 silmukat nurin (jalkaterän päälle) ja loput oikein, 4 krs kaikki silmukat oikein. *Toista vielä *-* 2 kertaa.

Neulo vielä 4 krs yläpuolen s:t nurin ja alapuolen oikein.
Tee sukan kärkeen nauhakavennus: ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeiset s:t oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon alussa toinen ja kolmas s. kavennus ylivetäen.
Kun jäljellä on 4 s, katkaise lanka ja pujota se 2 kertaa s:n läpi. Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti. 

Sukan tarina
Tämän sukan sydämellisen ja mieleenpainuvan tarinan kertoi meille Eila Turenius neulekoulussa Kaarakan talossa. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa.
Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana. 
Kerttu Latvala neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia tällä samalla mallilla, uudet sukat aina kun tuttavapiiriin syntyi uusi vauva. Myös Terttu Latvala on neulonut yli 200 paria ja Eila Tureniuskin yli 50 paria.
Paitsi että sukka on kaunis katsella, se pysyy erittäin hyvin pienen lapsen jalassa. 

Juna-sukka koskettaa 
Syksyn 2007 Kerinlehdessä julkaisimme ohjeen vauvan sukasta ja sen tarinan. Tarina on koskettanut monia ja sukkia syntynyt tuhansia pareja. Ohje on nettisivuiltamme linkitetty lukemattomien blogien sivuille. Joulukuussa 2011 Juna-sukka pääsi uutisiinkin – Ylöjärven maanpuolustusnaiset aikoivat kutoa Juna-sukat jokaiselle vuodenaikana syntyvälle ylöjärveläiselle vauvalle. Käsillä tehdyillä tuotteilla voi todella viestittää välittämistä. 
Toivomme, että tällä ohjeella neulotut sukat lämmittävät mahdillisimman monia pieniä jalkoja jatkossakin!  

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nostalginen tarina, sitä on kerrottu eteenpäin täällä Norjassakin. Muutama pieni norjalainen (ruotsalainen ja saksalainenkin) jalkapari on jo lämmitetty junasukilla :)

Junasukat alle vuoden ikäiselle ja vastasyntyneelle.

Nämät on paljon helpompi neuloa kuin miltä saattaa aluksi vaikuttaa. Ja ohjeen muistaa ekan sukkaparin jälkeen käytännössä ulkoa, joten sukkien neulominen on oikeasti rentouttavaa, kun ei tarvitse koko ajan hyppiä lukemaan ohjetta. Sukkien kokoa voi helposti säätää lankamerkkiä ja puikkojen kokoa vaihtamalla. Näihin saa myös käytettyä kaikenlaisia jämälankoja, joita laatikoihin on kertynyt, koska pieni pari ei kovin paljon lankaa syö. Plussana mainittakoon myös, että nämä lämmittävät jalkoja vähän ylemmäs polveen asti, jolloin kantoliinan ja villavaippahousujen kanssa parina auttavat lämmittämään jalat kokonaan. Nerokasta!

7 kommenttia:

 1. no on kyllä niin söpöt pikku jaloissa että :)! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Eksyin blogiisi etsiessäni sopivaa sukkaohjetta 1-vuotiaalle ja nämähän nappasivat heti! Ja muutenkin kivan näköinen blogi sinulla! :) -Lilli

  VastaaPoista
 3. Mahtaisko 7 veikka langasta ja koon 3 puikoista tulla sopivat 2-vuotiaalle? Jalan koon tiedän olevan 25, mutta se ei juuri mua auta.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, en osaa kyllä sanoa, riippuu niin paljon käsialastakin. Nuo kyllä mukautuu hirveen hyvin, että tee mieluummin vähän isommat ku liian pienet. Ei tainnu nyt kyllä hirveesti auttaa, mutta noita ei onneksi kauan tee, että voi vähän testaillakin :)

   Poista
 4. Heippa! Kuuluuko kantalappu neuloa aina oikein vai oikealla puolella oikein ja nurjalla nurin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantapää on sileää neuletta, eli oikealla oikein ja nurjalla nurin :) Vois itekki tehdä taas yhdet jouluprojektina!

   Poista