sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Sankaritarina

Ainekirjoitushaaaste part IV. Oikeassa kulmassa Täti-ihminen heittämässä haasteen vasempaan kulmaan, jossa mm. Kupla iskee aiheeseen kynsillään ja jälki näyttää tältä (huomautan jo tässä vaiheessa, että kyseessä on fiktiivinen tarina, joka on saanut vahvasti vaikutteita todellisista tapauksista):

Sankaritarina

"Olipa kerran Elsi, 75-vuotias mummo, jolla oli suuria huolia terveyteensä liittyen. Hän oli kärsinyt masennuksesta jo pitkään, eikä tilannetta auttanut se, että viime vuonna hän oli kaatunut pahasti kotonaan ja joutunut lonkkaleikkaukseen. Liikkuminen onnistui enää pyörätuolin avulla ja kotona asumisen jatkuminen oli kyseenalaista. Elsi pelkäsi joutuvansa vanhainkotiin. Kipulääkityksestä oli tullut osa arkea ja koktailin täydensivät psyykenlääkkeiden lisäksi mm. virtsatietulehdusten estolääkitykset, hormonit, ruuansulatukseen liittyvät lääkkeet sekä sydän- ja verisuonisairauksiin käytetyt lääkkeet. Tämä pieni mummo käytti päivittäin 22 eri lääkettä, joista 15 säännöllisesti ja 7 tarvittaessa! Aikamoinen paukku terveellekin aikuiselle, saati sairaalle vanhukselle.

Elsi ja hänen omaisensa olivat huolissaan tulevaisuudesta, näin ei voisi jatkua. Elsin lääkäri otti yhteyttä paikalliseen apteekkiin, koska hänellä oli hyviä yhteistyökokemuksia muiden asiakkaidensa lääkitysongelmien ratkaisemisessa. Apteekilla proviisori Jouni otti Elsin tapauksen pohdittavakseen. Hänellä oli perustutkintonsa lisäksi lääkehoidon kokonaisarvioinnin* tekemiseen oikeuttava erityispätevyyskoulutus ja juteltuaan lääkärin kanssa hän otti Elsin ongelman ratkottavakseen. Jouni tapasi Elsin tämän kotona ja he juttelivat mm. Elsin terveydestä, lääkityksestä ja lääkkeenottoon liittyvistä ongelmista Jounin mukanaan tuoman kaavakkeen johdattelemana (Elsi tarjosi makoisat pullakahvit ;) ). Lisäksi Jouni sai käyttöönsä mm. Elsin lääkityshistorian, veriarvot ja epikriisin. Kotikäynnillä selvisi myös, että Elsi käytti tunnollisesti vitamiineja ja luontaistuotteita, koska halusi selkeästi pitää huolta itsestään. Yksi näistä luontaistuotteista oli mäkikuisma, jota käytetään mm. lievien masennus- ja unihäiriöoireiden hoitoon.

Jouni pohti Elsin tilannetta kaikkien tietämiensä faktojen valossa ja teki lääkärille lääkkeisiin liittyvän muutoslistan, jonka hän kävi yhdessä lääkärin kanssa läpi. Lääkäri oli samaa mieltä suurimmasta osasta ehdotuksia ja niitä alettiin yksi toisensa jälkeen toteuttaa samalla Elsin kuntoa tarkasti seuraten.

LHKA:n jälkeen tehtyjen lääkitysmuutosten avulla Elsin terveys parani merkittävästi. Mäkikuisman käyttö lopetettiin yhteistuumin sen jälkeen, kun Elsille oli selvennetty, että sillä on voimakkaita yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa; Elsin käyttämän masennuslääkkeen haittavaikutukset olivat voimistuneet, kun sitä oli käytetty yhdessä mäkikuisman kanssa. Mm. huimaaminen, joka todennäköisesti oli aiheuttanut myös lonkkaleikkaukseen johtaneen kaatumisen, oli nyt kurissa. Hänen liikkumisensa oli paranemaan päin, sillä huimaamisen vähentymisen lisäksi kipulääkitys oli lisätty riittäväksi ja hänelle paremmin sopivaksi (suurten vaikeasti nieltävien kapseleiden tilalle vaihdettiin tasaisesti kipulääkettä vapauttava laastari) ja nyt lyhyet kävelyt onnistuivat jo tuen varassa. Myös henkinen jaksaminen oli liikkumisen paranemisen myötä vahvistunut ja masennuslääkkeen annostus oli titrattu iäkkäälle sopivammaksi. Unihäiriöitä esiintyi enää harvakseltaan ja nukahtamisongelmiin hänelle riitti nykyään yleensä vahvojen riippuvuutta aiheuttavien unilääkkeiden sijaan miedompi melatoniini. Nesteenpoistolääke muutettiin tarvittaessa käytettäväksi, kun se oli aiemmin ns. "jäänyt päälle" ja löytynyt joka päivä lääkedosetista aamulääkkeiden kohdalta. Lääkekustannukset eivät olleet olleet Elsille aiemmin varsinainen ongelma, vaikka ne veivätkin kuukausittain kelpo osuuden hänen eläkkeestään. Nyt kustannukset olivat kuitenkin huomattavasti pienemmät jo sen takia, että turhat lääkkeet oli lopetettu (22 lääkkeen sijaan Elsi käytti enää kahdeksaa lääkettä), mutta myös siksi, että KELA-korvausnumero sepelvaltimotaudin hoidossa käytettyihin lääkkeisiin oli saatu ajantasalle sen puuttuessa aiemmin kokonaan.

Jatkoseurannassa Elsi säteili elämäniloa ja kiitti moniammatillista tiimiä ja etenkin LHKAn tehnyttä proviisoria (suora lainaus): Jouni on minun sankarini."

Minäkin haluan olla tuo arjen sankari ja sellainen minusta tuleekin. Aion käydä LHKA-koulutuksen ja tuoda osaamiseni Elsin kaltaisten ihmisten saataville, jos vain Luoja, KELA ja kaupungin budjetti niin suovat.

LHKA koulutusinfoa löydät täältä. Jos ilmoittaudut NYT, niin joudut pääset samaan ryhmään kanssani :D

Opettajan kommentti: Aika läpinäkyvää lobbausta, onkohan foorumi nyt ihan oikea? Sitä paitsi, jos tätä nyt sattuisi joku päättäjä tai potentiaalinen työnantaja saati asiakas lukemaan, niin olisit kyllä voinut heittää sekaan vähän enemmän tilastonumeroita ja tutkittua faktaa. Mutta kiva, jos joku mummo voi paremmin, ei se minulta pois ole.

Liinan aloittama ainekirjoitushaaste jatkaa voittokulkuaan. Omat kirjoitukseni löydät ainekirjoitushaaste-tunnisteen alta, täti-ihminen koonnee neljännen haasteen osallistujat yhteen paikkaan, joten jos haluatte lukea lisää sankaritarinoita, niin klik klik siihen suuntaan.

* Lääkehoidon kokonaisarviointi on asiaan erityispätevyyden saaneen farmaseutin tai proviisorin tekemä potilaan lääkityksen syvällinen arviointi. Päätöksen arvioinnin teettämisestä tekee lääkäri, mutta aloite voi tulla potilaalta, omaisilta tai hoitohenkilöstöltä. Syynä lääkehoidon kokonaisarvioinnille voi olla esimerkiksi huono hoitoon sitoutuminen, ongelmia lääkehoidon toteuttamisessa, haitta- tai yhteisvaikutusepäily, heikko hoitovaste tai hoidon toteutuminen, epärationaalinen lääkehoito, lääkkeitä 5 tai enemmän, potilas käy usean lääkärin luona tai korkeat lääkekustannukset. Potilaan korkea ikä yhdistettynä johonkin edellä mainittuun syyhyn on selvä aihe lääkehoidon kokonaisarvioinnille. Usein toteutunut lääkehoito on jotain muuta, kuin reseptien tai potilaskertomuksen perusteella on oletettavissa. Lääkehoidon kokonaisarviointiin kuuluu potilaan haastattelu hänen kotonaan, jolloin lääkkeiden käyttö on helpompi muistaa ja todentaa. Ellei kotihaastattelu ole mahdollinen pyritään tiedot keräämään muista lähteistä. Lisäksi hyödynnetään sairauskertomuksen tietoja. Lääkityksen mahdollisesti aiheuttamat haitta- tai yhteisvaikutukset, ali- tai yliannostus, lääkehoidon rationaalisuus ja tarkoituksenmukaisuus tarkistetaan tai arvioidaan. Tarkistuksissa käytetään ajan tasalla olevia tietolähteitä ja ohjelmia.

10 kommenttia:

 1. Tommosesta vaihtoehdosta en olekaan kuullut, taidanpa ottaa asiakseni keskustella asiasta mammani kanssa, jonka lähtökohdat ovat kovin samanlaiset, kuin tarinan Elsin!

  Ps: mä niin tykkään noista opettajan kommenteista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LHKA-koulutuksen käyneitä on n. 150 ympäri Suomea. Toivottavasti löytyy joku teitä läheltä :)

   Opettaja on vähän tiukkis, mutta kyllä se vielä lepytetään ;)

   Poista
 2. Enpä edes tiennyt tällaisesta LHKA-meiningistä, kuulostaa mainiolta. Tässä kun noita omiakin isovanhempia ja heidän pilleripinojaan seurailevana tuppaa miettimään että onkohan tämä nyt ihan järkevää. Mummoille ja papoille paremmat lääkkeet. Hyvä Jouni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika usein käy niin, ettei kenelläkään ole oikein kokonaiskuvaa mitä kaikkea yksittäinen asiakas käyttää. Käydään useilla eri lääkäreillä, eri apteekeissa ja popsitaan siihen päälle vielä reseptivapaita lääkkeitä, luontaistuotteita ja muuta mukavaa. Paljon olisi asiakkaita, jonkin verran jo tekijöitä, mutta valitettavasti maksajaa ei tahdo löytyä, kun kyseessä on aika arvokas palvelu. Toivottavasti tilanteeseen tulee muutos ja mummoille ja papoille paremmat lääkkeet :)

   Poista
 3. Noi opettajan kommentit on niin parhaita :D

  Mutta pakko sanoa, että tästä tuli melkein tippa linssiin. Hieno palvelu tuo LHKA, ihan käsittämättömän hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota opettajaa pitäis jonku halata vähän useammin, helpottais varmasti!

   LHKA ON aivan loistava palvelu, vielä kun päättäjät laittais rahahanat auki sen suuntaan, niin saatais hyvä kiertään :)

   Poista
 4. *Kokonaisarviointi* - kuulostaa eri fiksulta! Joskus kuulin puhuttavan myös "omalääkäreistä", jotka tuntisivat potilaansa kokonaistilanteen. Sitä en ole kuullut onko se missään kunnassa oikeasti toteutunut... Mutta onnea valitsemallasi tiellä, toivon menestystä luojan, Kelan ja kaupungin kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjassa oli käytössä oma lääkäri -systeemi ja siellä ei kukaan käynyt yksityisillä, kun homma toimi (omat ongelmansa tietysti kaikissa malleissa, mutta toimi paremmin kuin täällä). Toivottavasti pyhä kolminaisuus on puolellani ;)

   Poista
 5. Tätä lukiessa tuli niin hyvä mieli Elsin puolesta. :) Omia mummoja minulla ei enää ole, mutta tämä LHKA pitää ehdottomasti pistää muistiin vastaisuuden varalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on täynnä Elsin kaltaisia mummoja ja pappoja. Toistan nyt itseäni, mutta TOIVOTTAVASTI päättäjätkin näkevät LHKAn säästönä eivätkä kuluna, niin päästäisiin oikeasti asian ytimeen, eikä ruikutettaisi puuttuvien tukien perään samalla, kun asiakkaat kärsivät.

   Poista