Meitä oli lapsena neljä auton takapenkillä ja aikaa kulutettiin perinteisesti tappelemalla koko matka laskemalla erivärisiä autoja ja laulamalla kaanonina epävireisesti (jostain syystä muistan, että pyysimme usein isosiskoa laulamaan kanootin kapean, vesille työnsin, seuraamaan majavaa, vaeltavaa... nykyään en enää pyydä häntä laulamaan, vaikka esikoinen häneltä iltalauluksi tuu tuu tupakkarullan hyväksyykin, terveisiä vaan! ;) ). Nykytekniikka on kuitenkin pelastanut meidät 2000-luvun vanhemmat iPadeineen ynnä muine viihdytyslaitteineen tältä korvia hivelevältä itse tuotetulta matkustusmusiikilta. Lomamatkoillamme tänä kesänä on kilometrejä kertynyt rapiat 3000, joten riittävät ja mieluisat eväät, sopivat pysähdyspaikat ja nonstoppina pyörivät muumit ja barbie-elokuvat ovat kyllä pelastaneet meidän matkamme.
Reissullamme aika usein kuului takapenkiltä kysymys: "Äiti, mitä sinä tiet?" Johon sujuvasti valehtelin aina, kun pystyin, siivoavani roskia. Pussien rapinan jatkuminen lisäsi vain epäluuloa, "Äiti mitä sinulla suussa?" "Eimmiddään."
suu täynnä milloin mitäkin meni harvoin läpi ja lapsen niskat
vääntyivät kuin pöllöllä ja tarkistuksen seurauksena pussia
kierrätettiin sitten takapenkilläkin. Ensi kerralla tiedän syödä jotain
herkkua, joka ei rapise...
Kasailin nopeasti listaa, eräänlaista selviytymispakettia, kun lähdetään lasten kanssa liikenteeseen. Omatkin hermot riittävät vähän paremmin itse liikenteen seuraamiseen
- Tuttipidike (Tutti saattaa jopa löytyä etupenkiltä käsin ilman, että jalkotilaan hävinnyttä tuttia täytyy ensin etsiä linja-autopysäkillä ja sitten
hangata paitaanpestä juomapullon vedellä.) - Maissinaksuja (Ne sotkevat, mutta lapset pysyvät ainakin vähän aikaa hiljaa, eikä niihin voi tukehtua, vaikka niitä tunkisi kuinka monta suuhun yhtäaikaa, kun ne sulavat samantien.)
- Pillimehuja (Näitä kannattaa säännöstellä, muuten voi olla että pit stopit lisääntyvät entisestään, ainakin sissipissan ajaksi.)
- Tabletti (Tässä yhteydessä ei lääkkeisiin liittyvä vaan elektroninen, joskin toisilla lääkkeetkin toimivat matkustusmukavuuden nostamisessa...)
- Kirjoja (Kannelliset tai äänikirjat, kaikki käy!)
- Oikea matkustusajankohta (Päikkäriaika on paras aika matkustaa, vaihtoehtoisesti myöhään illalla tai aikaisin aamulla, jos vanhemmat jaksavat ajaa nukahtamatta rattiin, koska lapset nukkuvat todennäköisesti enemmän yöllä kuin päivällä. Tämä ei kuitenkaan ole taattua, joten varautukaa myös kiukkuisiin väsyneisiin lapsiin.)
- Rusinoita (Mielellään prinsessa-rusinoita, jos saa valita. Muumit- ja Auto-rusinat käyvät myös hätätilanteessa.)
- Tummennetut ikkunat (Ei paista mistään Nalle Puh -häikäisysuojan välistä aurinko missään vaiheessa silmiin ja maisemat näkyvät häiriöittä. Häikäisysuoja on ehdottomasti parempi kuin ei mitään, jos tummennettuja ikkunoita ei ole.)
- Akupunktioranneke, jos lapset voivat helposti pahoin autossa (Henk.koht. kokemusta ei ole, mutta aivan pienille lapsille ei matkapahoinvointilääkkeitä suositella, joten tällä lähtisin yrittämään tilanteen ollessa paha.)
- niskatuki/tyyny/peitto (Kaikki millä niskajumia ja kylmyyttä voi jotenkin välttää on plussaa.)
Nämä kikat ovat toistaiseksi toimineet meillä, mutta jakakaa ihmeessä lisää vinkkejä! Kaikki keinot ovat sodassa, rakkaudessa ja lasten viihdyttämisessä sallittuja ;)
Millä ton 3kk:n saa viihtymään? Nukkuu jonkun tunnin ja se on siinä.Yritin silmämääräisesti mittailla takapenkin istuimien väliin jäävää tyhjää tilaa ja takamustani...mahtuisinko väliin?! :)
VastaaPoistaToi on paha... Meillä ei oo ollu autoa, ku tytöt oli niin pieniä. Kyllä siihen penkkien väliin sopii, jopa minä olen viettänyt siinä välissä pitkiäkin aikoja. Imettäminenkin menee hätätilanteessa, kun on jo tällaiset vähän enemmän elämää nähneet tapaukset, niin yltää siitä keskipenkiltä turvaistuimeen ihan hyvin :D
PoistaHeh, tota on miehen kanssa vitsailtu, että voiskohan siin imettääkin :) eli voi!
PoistaHyvin onnistuu, mutta suosittelen niitä tummennettuja ikkunoita ;)
Poista