"Kai sinä tiedät, että vaipat voi kierrättää?" kysyi tyttäreni hoitaja tässä kerran. "MITÄ? Onko minua huijattu koko ajan?" oli ensireaktioni (tosin en sitä ehkä huutanut niin kovaa ääneen kuin pääni sisällä). "Joo, kertakäyttövaipat laitetaan biojätteeseen. Ne on sellasia paperivaippoja. Ei sun tarvi mitään kestovaippoja enää käyttää, nää on paljo helpompia!"
Onhan se huomattu, että täällä Norjassa on moni asia paremmin, mutta kai fysiikan lait täälläkin sentään pätevät? Asiahan piti selvittää, eihän tämä käy.
Ja kyllähän siellä kierrätysyhtiön ohjeistuksessa ihan selvästi lukee: Kertakäyttövaipat biojätteeseen. Perusteluna tälle käytännölle on se, että biojäte tyhjennetään kahden viikon välein, kun taas paperi ja sekajäte vuorokerroin eli neljän viikon välein. Kakkavaipat aiheuttavat ilmeisesti niin paljon hajuhaittoja, ettei niitä voi kesäkuumalla antaa hautua kuukautta ennen kaatopaikalle kärräämistä ja säiliöt ovat liian pieniä valtaisien vaippavuorten säilömiseen. Sekajätteen noutaminen kahden viikon välein olisi taas liian kallista kunnan talouden kannalta. Eli toisin kuin jotkut vanhemmat virheellisesti käytännöstä johtuen luulevat, muovivaipat eivät ole yhtäkkiä ihmeellisesti alkaneet maatua (eivätkä muuttuneet paperivaipoiksi), vaan vaipat erotellaan biojätteestä ja viedään sitten sinne kaatopaikalle 500 vuodeksi mätänemään. Lillehammerissa ne ilmeisesti lähetetään poltettavaksi, mutta ymmärsitte varmaan pointtini?
Äitiyspakkauksen kestovaippoja |
Mutta jotta tässä nyt olisi jotain valoa tunnelin päässä, niin Innherred Renovasjon (Trondheimin lähistöllä Verdalissa toimiva kunnallinen kierrätysfirma) on lähtenyt tukemaan lapsiperheitä kestovaippahankinnoissa. Jos ostaa 1000 kruunulla kestovaippoja, voi saada 500 kruunua takaisin tämän hakemuksen täyttämällä. Mahtavaa!
Havainnointikuva vaippojen pussittavasta roskiksesta. |
Toinen asia, joka pistää vereni kiehumaan ovat nämä, ah niin kätevät, vaipparoskikset! Että laitetaan nyt vielä vähän lisää muovia muovin päälle, ettei vaan kakka haise vessassa. Voisi olla vahvoilla siinä vuoden turhake äänestyksessä! Vaikka viimeksi tänään turhautti taas noita harsoja taitella, kun olisi muutakin tekemistä, kuten bloggaaminen pakkaaminen, niin en silti niistä luovu. Hyvän omantunnon lisäksi on ainakin meidän pesueen 2 * n. 6000 kertakäyttövaippaa pois sieltä kaatopaikalta. Ja sitä paitsi kestovaipoissa on niin kivoja kuviakin :)
Tuo rahan saaminen takaisin kestovaipoista on ihan huippu juttu! VOisin kuvitella, että tuollaisilla keinoilla saadaan laiskimmatkin vanhemmat edes kokeilemaan asiaa. Asiaa!
VastaaPoistaMitä tulee tuohon turhakkeeseen, niin sitä se muistaakseni on jossain valinnassa ollutkin. Mutta. Meillä on ollut Ykkösen kanssa käytössä juurikin tuo vempele. Ja vaikka siinä on näennäisesti järjetön määrä muovia jätteen päällä, sitä ei ole suhteessa niin paljon kuin luulisi. Nimittäin normaali kakkavaipparoskis meillä tyhjennettiin vauva-aikana noin kerran päivässä, mikä tarkoitti vähintään yhtä muovipussia roskikseen per päivä. Tässä härpäkkeessä kieputettava muovi on tosi ohutta ja säiliöön menee helposti yli viikon vaipat. Jos vertaillaan, mikä määrä muovipussien kautta menee muovina roskikseen ja tämän välineen kieputukseen kuluvaa määrää, ei ero olekaan niin suuri kuin olettaisi. Kyllä siinä ylimääräistä muovia ehdottomasti tulee, mutta minusta pitää muistaa, että jossakin ne vaipat normistikin kiikutetaan..
No tuo on kyllä varmasti ihan totta. Meillä kun ei ole tyhjennetty vessan roskista kuin viimes...öö..ennen joulua (?), niin unohtuu tuollainen näkökanta. Suomessa on kyllä onneksi tuo kestovaippailu paljo suositumpaa, kaikissa muodoissaan. Monihan esim. käyttää kestoja kotona päivällä ja muuten kertakäyttöisiä. Jokainen parhaaksi katsomalla tavallaan :)
VastaaPoista